Kako je počeo rat na mom otoku!?

Teško je ful biti cool
Koliko si kul mater od 1 do ja ako opravdaš djetetu tjedan dana škole kako bi moglo s tobom na put? Cijeli tjedan proveli smo na (inače) sunčanom Lošinju uz “prekrasnu” tropsku klimu i pljuskove veličine Nijagarinih slapova. U nekom drugom trenutku života ili putovanja to bi mi možda smetalo, no ovaj put su (sva) djeca odlučila surađivati kao zemlja u Slavoniji na dobru godinu kad rodi krumpir veličine teniskih loptica. Možda zato što ih je bilo puno, možda zato što je sve bilo top organizirano, možda jer smo bili opušteni, a možda i zato što ih je bilo toliko da bi lagano popunili jednu omanju vrtićku skupinu, pa su zabavljali jedni druge. Bazen u sklopu hotela također nije bio na odmet, kao ni nama činjenica da se tamo izdivljaju i umore kao roditelji nakon produženog vikenda.

Latina ili puretina
Cilj putovanja bio je uživanje i educiranje u Lječilištu u sklopu Vile Elisabeth na temu atopijskog dermatitisa, zaštite od sunca, te prevencije od melanoma i karcinoma kože. Iako sam mislila da realno sve znam o AD-u (pošto od mojih troje, dvoje ima blaži oblik), saznala sam hrpu novih informacija. Otprilike kao kad znaš da postoje alergije, ali nisi znao da mogu doći od oraha, ribe ili jaja. Ponovno sam se osjećala kao student, ali ne onaj na računovodstvu ili statistici koji bježi s predavanja pa ga drugi zapisuju, već onaj koji ostane i hvata svaku informaciju. Jeste li znali da osim što je AD uglavnom genetski, kod djece ga može izazvati i stres? Također, često dolazi u kombinaciji s alergijama, nekad s infekcijom i manifestira se različitim promjenama na koži. To što sam ja godinama mislila da su moje bijele točkice po rukama manjak vitamina B izgleda da je samo “prekrasan” nasljedni faktor kako bi djeca mogla naslijediti moju pureću kožu, a ne glatku latino put? Jerboo –Who wants that?!

San svake majke
Mislim da ne treba posebno naglašavati da su moja djeca čudne biljke, no zadnje što sam očekivala je da će Antein prvi kontakt s ostalim mamama i LRP teamom početi uvodom u teorije zavjere. Naime, trenutno je u pokušaju uvjeravanja bilo koga tko joj da minimalan prostor za razgovor u to da Michael Jackson nije mrtav kao što je i Lady Di 2009. viđena kako šeta ulicama Los Angelesa. Kad kažem minimalni prostor mislim na pozdrav. Nakon toga možete sjesti, opustiti se i slušati 15- minutni monolog koji počinje rečenicom “Michael Jackson je živ”. Tako da ako ste ikada pomislili da ste doživjeli awkward moment prilikom upoznavanja, sjetite se mene i Jacksona i shvatit ćete da je bilo koji ulet u usporedbi s tim san svake majke.

Adams family
Osim što nas je Antea predstavila u svjetlu gdje bi i Adams family pored nas izgledali normalno, cure su se slagale sa svima. Sa svima osim međusobno, no to više nije bila novost. Ušli smo u fazu ratovanja za maminu pažnju gdje zbog cice predvodi Franco, a njih dvije kako koja koji dan izvuče deblji kraj. Osim rata i mira u sobi 26. mogu samo reći da sam uspješno balansirala između privatnog i poslovnog. Naravno, kao i sve ostale mame, da nisam imala pomoć ( u mom slučaju sestrična koja me spašavala kao što su spašavali vojnika Ryana) mogla sam balansirati jedino oko stvari koje ću staviti u auto, pa da ne doputujemo kao što jesmo- u duhu Čeha ili cigana i njihovih karavana.

Turisti na balkanski način
Iako smo putovali kao češki turisti 99-te na Jadran i auto nakrcali kao da se u najmanju ruku selimo na otok, moram priznati da nakon tri dana više nismo imali što za obući. Prvenstveno zato što smo sve nade polagali u to da je Vakula opet pogriješio, pa je roba u koferu bila prikladna kao rozo na sprovodu. Većinu odjeće smo slojevito oblačili prva dva dana, što za pametne znači ponesi rezervno, a za mene pomoli se da djeca pravilno koriste nož i vilicu. Odjeću sam složila po danima, a za sve ostale gluposti (čitaj: bademantil) mogu samo reći- Od 1 do Česi, u autu smo imali sve osim paštete.

To što paštete nije bilo lako se riješilo svako jutro za švedskim stolom, gdje se Franco odlučio izabrati najgori mogući trenutak da počne odbijati cicu. Zašto? Zato što mladi gospodin očigledno ima šesto čulo za to da bih ja možda mogla otići na dogovoreni Wellness u hotelu i/ili večeru s curama u Alhambru. Od nestvarnog sna da nakratko budem maca, a ne kravica, dobila sam upalu i poplavu.

Do zadnjeg trenutka pokušaj izlaska kroz vrata izgledao je kao scenarij filma “Bijeg iz Gulaga”. White noise je treštao do drugog kata, ja sam skakutala sa nosiljkom preko kofera kao vojnik preko nagaznih mina, spuštala Franca u krevet kao najfiniji porculan u babinu vitrinu i za kraj šuljala se bosa u ovom vojničkom odijelu, sa štiklama preko ramena kao državni neprijatelj broj 1. No, uporni uspjevaju (vidi dokazni materijal).

Dokazni materijal br.1

Dunja i Stela

U takvim situacijama, kada je moja sestrična zabavljala Franca animacijama dostatnim dvorske lude i repertoarom pjesama od Deda Mile do Olivera i Doris, kako bih ja uspjela izaći ili snimiti potreban materijal, Antea i Mila su se namjerile na divne Dunju i Stelu, inače članice LRP teama. Zvuči kao uvod u neki film, no “jedini” film koji su one jadne danima gledale bili su Superheroji i neizostavni Michael Jackson na YouTube-u. Kako se putovanje bližilo kraju sve sam više razmišljala o tome kako da Stela i Dunja stanu u auto u kojem ionako nije bilo mjesta ni za onu gore spomenutu paštetu. To bi svakako kupilo mir i riješilo borbu na putu. Znam da zvuči scary, ali bitna je dobra namjera i cilj😂.

Za sve koje zanima, nisam ih otela. Dunja i Stela su se, kao i mi, sigurno vratile svojim autom u Zagreb. A što se tiče raznih borbi i ratova, što s kišom, djecom, cicama i ostalim nedaćama, mi nastavljamo našu jedino s atopijom (uz odgovarajuću njegu). Za sve ostale anegdote pričekajte iduću avanturu. Bar kod nas to ide brzo.

¡Hasta pronto y besos!

Published by

latinoamericanaana

Latinoamericana nisam. Ali Ana može. To mi je ime. Od latino imam samo muža-Papija. Ja sam vam neki čudan spoj opuštenosti i control freaka, pa uglavnom više bitki vodim sama sa sobom nego s obavezama i obitelji. Skoro sve u svom životu dijelim na neodgodivo i na “neće svijet propasti”. Najbolje funkcioniram pod pritiskom. Ta samonametnuta disciplina i red koji su došli s djecom doveli su me do najvećih postignuća u životu, bilo privatno ili poslovno. Jer, da nemam djecu, vjerojatno bih i dalje gledala 5. sezonu neke serije i pizzu smatrala toplim obrokom. Ako ste stekli dojam da sam avion, fit, smiješna i organizirana...zadržite ga! Nije točan, ali pomoći će da se čitamo i pratimo dalje!🤷‍♀️😂✌

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s